Plivanje za časni krst

Plivanje za časni krst predstavlja događaj inspirisan verom koji je u Apatinu održan prvi put ove godine. Povod održavanja ove manifestacije jeste obeležavnje veoma značajnog hrišćanskog praznika, a to je Bogojavljanje. Ovaj praznik se obeležava 19. januara, na dan kada je po verovanju, na reci Jordan, kršten Isus Hrist, a krstio ga je Jovan Krstitelj. 

Veruje se da su se na taj dan otvorila nebesa, sam Gospod se javio i rekao da je Isus njegov sin ljubljeni. Veruje se i da je tada Duh Sveti u obliku goluba sleteo na Isusa. Takođe se veruje i to da su sve tekuće vode na taj dan svete, te da je ulazak u njih način dolaska do Božje blagodeti.

Ovaj verski bitan datum doveo je do stvaranja ove specifične manifestacije koja donekle i odiše takmičarskim duhom, što svakako ne bi trebalo da bude njena suština. Međutim, plivanje za časni krst u svakom slučaju predstavlja veoma interesantnu manifestaciju po kojoj je Srbija prepoznatljiva, a Apatin vredan posete i u mesecu Januaru.

Manifestacija podrazumeva, kao što sam naziv kaže, plivanje ka drvenom krstu koji se polaže na vodu od strane sveštenog lica, a cilj svakog od učesnika je da prvi stigne do njega. Smatra se da onaj ko prvi stigne do krsta i dohvati ga, ima najveće blagodeti.

Dužina staze iznosi 33 metra, što simbolično označava broj godina Isusa Hrista.

Zbog vremenskih uslova koji su karakteristični za to doba godine, svaki od učesnika na sopstvenu odgovornost, u vidu potpisa, ulazi u vodu i učestvuje u manifestaciji.

Zvanični organizator ovog događaja je Udruženje srpskih domaćina.

Kontakt telefon: 069/776869